زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

1-نفتول (1-Naphtole)

1-نفتول یا آلفا نفتول ، یک ترکیب کریستالی با خواص معطر، اهمیت قابل توجهی در قلمرو شیمی آلی دارد. ساختار مولکولی آن از دو حلقه بنزن ذوب شده تشکیل شده است که آن را به یک بلوک ساختمانی همه کاره برای واکنش های شیمیایی مختلف تبدیل می کند. به عنوان یک معرف رسمی در محیط های آزمایشگاهی، 1-نفتول نقش مهمی در سنتز رنگ ها و مواد دارویی ایفا می کند. کنترل دقیق و اندازه گیری دقیق 1-نفتول برای اطمینان از نتایج دقیق در روش های تحلیلی ضروری است. در ادامه برای شناخت و تهیه این ماده پرکاربرد با ما باشید

1-نفتول چیست

1-نفتول یا α-نفتول یک ترکیب آلی فلورسنت با فرمول شیمیایی  C10H7OH و cas number 90-15-3 می‌باشد. این ماده یک جامد سفید رنگ با بویی شبیه به فنول است. ایزومری از 2-نفتول است که با محل قرارگیری گروه هیدروکسیل روی حلقه نفتالین متفاوت است.

نفتول‌ها همولوگ نفتالین هستند و گروه هیدروکسیل نسبت به فنل‌ها واکنش‌پذیرتر است. هر دو ایزومر در الکل‌های فنل ساده، اترها و کلروفرم محلول هستند. آنها پیش ساز انواع ترکیبات مفید هستند. نفتول‌ها (هم 1 و هم ایزومرهای 2) به عنوان نشانگرهای زیستی برای دام و انسان در معرض هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای استفاده می‌شوند.

1-نفتول

 کاربرد آلفا نفتول

1-نفتول به عنوان پیش‌ماده در ساخت انواع رنگ‌ها و مواد دارویی مانند نادولول استفاده می‌شود. به عنوان نشانگر زیستی استفاده می‌شود. در شیمی تجزیه به عنوان معرف Molisch (1-نفتول محلول در اتانول) برای بررسی وجود کربوهیدرات‌ها استفاده می‌شود. این مساله نقشی اساسی با هیپوبرومیت سدیم برای تشخیص وجود آرژنین در پروتئین‌ها دارد که به آن تست ساکاگوچی می‌گویند.

1-نفتول پیش ساز انواع حشره‌کش‌ها از جمله کارباریل و مواد دارویی از جمله نادولول و همچنین برای سرترالین ضد افسردگی و آتواکون درمانی ضد تک‌یاخته است. برای به دست آوردن رنگهای آزوی مختلف، تحت جفت شدن آزو قرار می‌گیرد، اما این رنگ‌ها معمولاً نسبت به آنهایی که از 2-نفتول به دست می‌آیند، کمتر مفید می‌باشند.

استفاده‌های دیگر
1-نفتول در هر یک از آزمایشات شیمیایی زیر استفاده می‌شود:

آزمایش Molisch یک ترکیب قرمز یا بنفش رنگ که برای نشان دادن وجود کربوهیدرات مورد استفاده قرار می‌گیرد.
در صورت وجود فروکتوز، آزمایش فورفورال به سرعت ارغوانی می‌شود (کمتر از 30 ثانیه)، و آن را از گلوکز متمایز می‌کند.
در تست ساکاگوچی قرمز می‌شود تا نشان دهنده وجود آرژنین در پروتئین‌ها باشد.
آزمایش Voges-Proskauer رنگ را از زرد به قرمز تغییر می‌دهد تا نشان دهد که گلوکز در حال تجزیه به استوئین است که توسط باکتری‌ها برای ذخیره انرژی خارجی استفاده می‌شود.

MSDS

در صورت بلعیدن مضر است.
در تماس با پوست سمی است.
باعث تحریک پوست می‌شود.
ممکن است باعث واکنش پوستی آلرژیک شود.
باعث آسیب جدی به چشم می‌شود.
ممکن است باعث تحریک تنفسی شود.
در صورت بلعیدن ممکن است باعث آسیب به اندام‌ها شود.
برای آبزیان بسیار سمی با اثرات طولانی مدت.

از انتشار به محیط خودداری کنید.
از دستکش محافظ / لباس محافظ / محافظ چشم / محافظ صورت / محافظ شنوایی استفاده کنید.
در صورت بلعیده شدن: در صورت احساس ناخوشی با مرکز مسمومیت/پزشک تماس بگیرید.
در صورت تماس با پوست: با آب فراوان بشویید. در صورت احساس ناخوشی با مرکز مسمومیت/پزشک تماس بگیرید.
در صورت ورود به چشم: چند دقیقه با احتیاط با آب بشویید. لنزهای تماسی را در صورت وجود حذف کنید و به شستشو ادامه دهید.
در صورت مواجهه یا نگرانی: با مرکز/پزشک مسمومیت تماس بگیرید.

مضر برای سلامتی

مضر برای طبیعت خطر آسیب به پوست و چشم

خطر سمیت زیاد

تهیه و تنظیم: امین علی محمدی کارشناس ارشد بیوشیمی و علاقه‌مند به تولید محتوا در حوزه شیمی و مواد شیمیایی.

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها