دستکش لاتکس
فهرست مطالب
دستکش لاتکس چیست
دستکشهای یکبار مصرف لاتکس از حفاظت و عملکرد عالی و همچنین کاربردهای مختلفی در طیف وسیعی از صنایع برخوردار هستند. دستکش های یکبار مصرف لاتکس در صنایع صنعتی و پزشکی یکی از گزینههای محبوب هستند و به طور گسترده ای در زمینههای پزشکی و دندانپزشکی، مراقبت از کودکان و مراقبت از سالمندان، خدمات غذایی و فرآوری مواد غذایی، سرایداری و بهداشت، صنایع خودروسازی مورد استفاده قرار میگیرند.
دستکش لاتکس در بهداشت و درمان
دستکش لاستیکی طبیعی که معمولاً به آن دستکش لاتکس گفته میشود برای اولین بار در سال 1889 توسط ویلیام استوارت هالستد، اولین رئیس جراحی در بیمارستان جان هاپکینز اختراع شد تا از ایجاد درماتیت ناشی از مواد شیمیایی پزشکی توسط کادر پزشکی جلوگیری شود. از آن زمان، نام دستکشهای لاتکس مترادف با استفاده در صنعت پزشکی میباشد. بسیاری از مشاغل پزشکی به ویژگیهای قابل اعتماد و مزایای دستکشهای یکبار مصرف معاینه لاتکس، مانند آزمون لاتکس AMMEX GlovePlus متکی هستند . این دستکشها برای مصارف پزشکی توسط FDA (سازمان غذا و داروی آمریکا) تأیید شده اند و از انسان در برابر عوامل بیماریزای منتقله از طریق خون و سایر آلاینده های محیطی محافظت میکنند.
برروی بستهبندی دستکشهای یکبار مصرف پزشکی برچسب “گرید پزشکی” به طور واضح مشخص شده است، به این معنی که آنها برای استفاده پزشکی از طرف FDA تأیید شده اند. دستکشهای آزمایشگاهی لاتکس در گزینههای با پودر و بدون پودر موجود هستند و کاربردهای بسیاری در پزشکی و دندانپزشکی، مراقبت از کودک و مراقبت از سالمندان، دامپزشکی و موارد دیگر دارند.
دستکش لاتکس در صنعت
در سالهای اخیر، دستکشهای لاتکس درجه صنعتی، در کاربردهایی مانند خودروسازی، خدمات غذایی و فرآوری موادغذایی و نظافت و بهداشت از محبوبیت بیشتری برخوردار شدهاند. دستکشهای یکبار مصرف لاتکس که دارای درجه صنعتی هستند، از مزایای بهینهای همچون دوام، راحتی، تناسب و مهارت برخوردار هستند. دستکشهای درجه صنعتی برای مصارف صنعتی مناسب هستند اما شرایط لازم برای برچسب زدن به عنوان دستکش معاینه یا دستکش طبی را ندارند. دستکش های صنعتی معمولاً روی بسته بندی با برچسب “صنعتی” مشخص میشوند. دستکش لاتکس صنعتی دارای درجه استاندارد میباشد، اما ایده آل برای اهداف عمومی، کاربردهای کوتاه مدت و کاربردهای صنعتی و مواردی که نیاز به تعویض مکرر دستکش میباشد. این دستکشها مزیت استفاده از یک دستکش سبک وزن و دارای حساسیت لمسی را دار میباشند. دستکش های لاتکس قیمت و عملکرد را متعادل کرده و مزایای زیادی در بخش صنعت دارند.
دستکش لاتکس برای مصارف عمومی
یکی از ویژگیهای اصلی لاتکس این است که با دست سازگار است تا بهترین تناسب و احساس را داشته باشید. به عنوان مثال، در صنعت دندانپزشکی، دندانپزشکان و دستیارهای دندانپزشکی اشیا کوچک مانند روکشهای دندان و بسته های کوچک ابزار دندان را اداره میکنند. اگر آنها از دستکشهایی استفاده کنند که به راحتی با دستهایشان مطابقت ندارد، ممکن است در گرفتن این وسایل مشکل داشته باشند. دستکشهای، مهارت و لمس لازم برای این کار و کارهای مشابه را فراهم میکنند.
انواع دستکش یکبار مصرف پزشکی
دستکش های یکبار مصرف یک وسیله ضروری در هر محیط بهداشتی هستند. آنها نه تنها از ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی و بیماران در معرض میکروبهای بالقوه خطرناک محافظت میکنند، بلکه به ایجاد الگویی از بهداشت و مراقبت در سراسر صنعت بهداشت و درمان نیز کمک میکنند. گرچه نباید از شنیدن این موضوع تعجب کنید، اما آنچه ممکن است متوجه نشده باشید این است که دستکشهای یکبار مصرف همه برابر نیستند.
مواد و طراحیهای مختلف باعث شده است که هر محصول برای محیط خود مناسبتر باشد. و اگر نوع نامناسب دستکش را برای محیط خود سفارش دهید، ممکن است در نهایت منابع را هدر دهید و خطر سوراخ شدن و پارگی را افزایش دهید.
دستکشهای یکبار مصرف به طور کلی از یکی از سه ماده نیتریل، لاتکس یا وینیل ساخته میشوند.
دستکشهای لاتکس
برای دههها، لاتکس ستاره اصلی جهان در زمینه دستکشهای یکبار مصرف پزشکی بوده است. این بدان دلیل است که دستکشهای لاتکس در دهه های 1980 و 1990 در برابر عوامل بیماریزای منتقله از طریق خون مانند HIV توصیه میشدند. اما با افزایش محبوبیت آنها، موارد واکنشهای آلرژیک نیز افزایش یافت. این امر منجر به تقاضای بیشتر برای دیگر گزینههای دستکش یکبار مصرف از نوع فاقد لاتکس، مانند نیتریل و وینیل شد. برای کسانی که حساسیت ندارند، دستکش لاتکس راحت، نسبتاً مقرون به صرفه و از حساسیت بالایی در لمس برخوردار است.
با داشتن انعطافپذیری، محافظت و راحتی بالا، دستکشهای یکبار مصرف لاتکس برای اکثر محیطهای پزشکی مناسب هستند به شرطی که آلرژی به لاتکس مسئله ساز نباشد.
دستکش وینیل
دستکشهای وینیل از PVC ساخته شدهاند. مزیت اصلی دستکشهای یکبار مصرف وینیل این است که ساخت آنها ارزان است. همانطور که گفته شد، دوام آنها نسبت به لاتکس و نیتریل کمتر است و محافظت محدودی در برابر قرارگرفتن در معرض مواد شیمیایی یا زیست پزشکی دارند. وقتی دستکشهای وینیل کشیده یا خم می شوند، مولکولهای جداگانه جدا میشوند و یکپارچگی سد محافظ به خطر میافتد. دستکشهای وینیل همچنین از نظر تأثیرات محیطی خود، پرچم قرمز رنگی را بالا برده اند، همانطور که توسط سازمان بهداشت و ایمنی بین المللی به این نکته نیز پرداخته شده است.
از دستکشهای وینیل به دلیل هزینه کم و سطح محافظت کم، معمولاً در محیطهای غیر خطرناک و دارای عفونت کم استفاده میشود.
دستکش نیتریل
دستکش نیتریل در دهه 1990 به عنوان یک گزینه جایگزین لاتکس برجسته شد. اگرچه آنها به اندازه نمونههای لاتکس کشسان و انعطاف پذیر نیستند، اما دوام و مقاومت بیشتری در برابر مواد شیمیایی دارند. به همین ترتیب، این دستکشها برای هر کسی که مجبور به استفاده از مواد شیمیایی بالقوه خطرناک و خورنده است، گزینه ایده آل است. آنها همچنین برای اکثر محیطهای پزشکی کاملاً مناسب هستند، به طور استثنایی در برابر سوراخ شدن مقاوم هستند و خطر واکنش های آلرژی به دستکش لاتکس را از بین میبرند.
درک این تفاوتهای کلیدی به شما کمک میکند هنگام انتخاب دستکش برای سازمان یا مصرف مورد نیاز خود تصمیم درستی بگیرید.
توصیه های سازمان بهداشت جهانی
دستکش لاتکس طبی برای جلوگیری از انتقال میکروب مورد استفاده قرار میگیرد.
دستکش طبی به عنوان دستکش یکبار مصرفی که در حین انجام امور مربوط به پزکشی یا آزمایشگاهی و یا مواردی که در آن احتمال انتقال میکروب یا صدمه به انسان وجود دارد مورد استفاده قرار میگیرد.
به صورت کلی مورد استفاده از دستکش لاتکس شامل :
1. دستکش معاینه ( که به دو دسته استریل یا غیر استریل تقسیم میشوند)
2. دستکش جراحی که خصوصیات خاصی دارند (ضخامت، کشش و مقاومت و استریل هستند).
3. دستکش شیمی درمانی
استفاده از دستکش طبی به دو دلیل عمده توصیه می شود:
1. برای کاهش خطر آلودگی دستان و مراقبتهای بهداشتی در حین تماس با خون و یا مایعات دیگر بدن.
2. برای کاهش خطر انتشار میکروب به محیط زیست و انتقال از کارمند بهداشت و درمان به بیمار و برعکس، و همچنین از یک بیمار به بیمار دیگر.
بنابراین باید از دستکش لاتکس در تمام فعالیتهای مربوط به مراقبت از بیمار استفاده شود که ممکن است در معرض خون و سایر مایعات بدن باشد (از جمله تماس با غشای مخاطی و پوست غیر سالم).
تاثیر دستکش لاتکس در جلوگیری از آلودگی محیطی و مراقبتهای بهداشتی دست انسان و کمک به کاهش انتقال عوامل بیماریزا در مراقبتهای بهداشتی، در چندین مطالعه بالینی تایید شده است.
با این وجود، کارکنان بهداشتی باید آگاه شوند که دستکشها در برابر آلودگی دست محافظت کاملی به عمل نخواهند آورد.
عوامل بیماریزا ممکن است از طریق کوچکترین روزنه به دست افراد انتقال پیدا کنند. وجود نقص در دستکش و یا در اثر آلودگی دست در هنگام دستکش در دست کردن این اتفاق محتمل است بنابر این شستشوی دست چه قبل از فرایند استفاده از دستکش و چه بعد از آن همچنان یکی از عوامل کمک به بهداشت کاملتر مدنظر قرار میگیرد.
نکته کلیدی در استفاده از دستکش: دستکش از محافظت کامل در برابر آلودگی دست برخوردار نیست.
به منظور براورد تاثیر پوشیدن دستکش در جهت رعایت سیاستهای کلی بهداشت دست، از آنجایی که مطالعات منتشر شده قطعی نشده است، نتایج متناقضی نیز به همراه دارد. بنابراین توصیه میشود در طول یک دوره مراقبت از بیمار که نیاز به استفاده از دستکش است اقدامات احتیاطی نیز رعایت شود
استفاده طولانیمدت از دستکش به منظور انجام اقدامات احتیاطی، در صورت عدم توجه به رعایت بهداشت دست میتواند منجر به انتقال میکروب شود.
نوع دستکش مورد استفاده:
به عنوان یک سیاست کلی، انتخاب دستکش بدون پودر توصیه میشود. از آنجا که این مدل از دستکش باعث یکسری از واکنشهای آلرژیک میشود توصیه میشود از این مدل از دستکش استفاده نشود.(به گزارش لایوساینس سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) دستکشهای پزشکی پودری را ممنوع اعلام کرد و آنها را خطرناک خواند. تنها برای دومین بار در تاریخ این سازمان است که حکم به ممنوعیت یک وسیله پزشکی میدهد)
نکات مهم:
• از آنجا که دستکشهای پزشکی کالاهای یکبار مصرف هستند، دستکشهای مصرف شده را از بین ببرید و باید از استفاده و پردازش مجدد آن ها اجتناب کنید.
• در حال حاضر هیچ روش استاندارد، معتبر و مقرون به صرفهای وجود ندارد که بتواند دستکش استفاده شده را قابل استفاده مجدد گرداند.
• دستکش در جلوگیری از آلودگی و مراقبتهای بهداشتی ماثر است و باعث کاهش انتقال عوامل بیماریزا خواهد شد. که به دو عامل مهم بستگی دارد:
– از آنها به طور مناسب و درست استفاده شود.
– بهداشت به موقع دست با عوامل شستشو رعایت شود.