زمان مورد نیاز برای مطالعه: 8 دقیقه

گلوتامین

گلوتامین

مقدمه:

گلوتامین یک آمینو اسید فراوان و همه کاره است که برای سلامتی شما ضروری است. اما مهم است که قبل از مصرف مکمل‌ها در مورد شواهد واقع بینانه باشید. مصرف گلوتامین می‌تواند به بیماری سلول داسی شکل، کمک کند. ممکن است سیستم ایمنی بدن شما را در شرایط بیماری، به شرطی که به گلوتامین بیشتری از آنچه بدن شما می‌تواند بسازد نیاز دارید، تقویت کند. اما هیچ شواهد محکمی وجود ندارد که نشان دهد این ماده در صورتی که دارای جسم سالمی هستید، فواید عمده‌ای برای شما خواهد داشت. یک بدن سالم تمام گلوتامین مورد نیاز خود را از منابع طبیعی دریافت خواهد کرد.

در ادامه این مقاله ما زوایای درستی از این ماده را پیش روی شما قرار می‌دهیم تا در صورت نیاز به مصرف و خرید این ماده با دیدی باز این مهم را به سرانجام برسانید. پس در ادامه با ما باشید.

گلوتامین چیست

گلوتامین یک آمینو اسید است که توسط بدن تولید می‌شود و درغذا نیز یافت می‌شود واز سیستم ایمنی و گوارشی بدن شما حمایت می‌کند.

گلوتامین یک اسید آمینه مهم با عملکردهای زیادی در بدن است.

این ماده یک بلوک سازنده پروتئین و بخش مهمی از سیستم ایمنی است.

علاوه براین، این ماده نقش ویژه‌ای در سلامت روده دارد.

بدن شما به طور طبیعی این اسید آمینه را تولید می‌کند و همچنین در بسیاری از غذاها یافت می‌شود. با این حال، ممکن است مطمئن نباشید که برای سلامتی مطلوب به گلوتامین اضافی ازمصرف مکمل‌ها نیاز دارید یا خیر.

گلوتامین-چیست

گلوتامین فراوان‌ترین اسید آمینه از بین 20 اسید آمینه مختلف در بدن ماست. که دارای فرمول شیمیایی C5H10N2O3 و cas number 56-85-9 می‌باشد. اسید آمینه یک واحد سازنده پروتئین است. پروتئین‌ها به بسیاری از فعالیت‌های بدن ما کمک می‌کنند.

به عنوان مثال، پروتئین‌ها می‌توانند به ترمیم بافت‌های بدن، حفظ عملکرد سیستم گوارشی و کمک به سیستم ایمنی بدن در مبارزه با میکروب‌ها کمک کنند. گلوتامین به عنوان یک بلوک سازنده پروتئین، در این عملکردها (و سایر عملکردهای دیگر) نقش دارد.

گلوتامین یک آمینو اسید غیر ضروری مشروط است. “غیر ضروری” به این معنی است که شما این ماده را از غذاهایی که می‌خورید دریافت می‌کنید، اما در همین حال، بدن شما نیز آن را می‌سازد. (در مقابل، شما باید آمینو اسیدهای ضروری را از غذاها دریافت کنید، زیرا بدن شما نمی‌تواند آن‌ها را بسازد). «مشروط» است زیرا، اگرچه بدن شما معمولاً به اندازه کافی آن را تولید می‌کند، ممکن است دورانی وجود داشته باشد که به بیش از آنچه بدن شما می‌تواند بسازد نیاز داشته باشید.

به عنوان مثال، بدن شما زمانی که بیمار یا مجروح هستید، از این ماده به میزان بیشتری مصرف می‌کند. ممکن است لازم باشد شما، میزان اضافی این ماده را با دریافت بیشتر از منابع خارجی جبران کنید.

اما بیشتر بزرگسالان سالم گلوتامین کافی برای سلامتی دارند و نیازی به افزایش مصرف ندارند.

انواع گلوتامین چیست؟

دو نوع از این ماده وجود دارد که عبارتند از: ال-گلوتامین و دی-گلوتامین.

اغلب، وقتی از گلوتامین نام برده می‌شود، منظور ال-گلوتامین است.

گلوتامین برای بدن شما چه می کند؟

این ماده یک بلوک سازنده پروتئین ضروری است. همچنین این ماده به ساخت اسیدهای آمینه دیگر نیز کمک می‌کند و مواد زائد مانند آمونیاک را از بدن شما حذف می‌کند. این ماده نقش کلیدی در فرآیندهای شیمیایی (متابولیک بدن) ایفا می‌کند که انرژی مورد نیاز بدن را برای کار فراهم می‌کند.

گلوتامین از موارد زیر پشتیبانی می کند

  • سیستم ایمنی

یک منبع انرژی حیاتی بدن است که به سیستم ایمنی شما کمک می‌کند. گلبول‌های سفید خون شما از این آمینو اسید برای محافظت از شما در برابر عفونت‌ها و حفظ از سلامتی شما بهره می‌برند. همچنین این ماده در فرآیندهایی که ترمیم بافت آسیب دیده می‌شوند، نقش کلیدی ایفا می‌کند.

  • دستگاه گوارش

بسیاری از گلبول‌های سفید خون شما که از این ماده استفاده می‌کنند در روده شما هستند. این ماده به تقویت سد سلولی کمک می‌کند که از آسیب دیدن روده های شما جلوگیری می‌کند. در کل این ماده به حفظ روده سالم کمک می‌کند.

منابع طبیعی گلوتامین

منابع طبیعی گلوتامین

گلوتامین به طور طبیعی در انواع غذاها یافت می‌شود. تخمین زده شده است که یک رژیم غذایی معمولی حاوی 3 تا 6 گرم در روز از این ماده است، اما این مطلب می‌تواند با توجه به رژیم غذایی خاصی که شما برای خود در پیش گرفته‌اید متفاوت باشد.

بیشترین مقدار از این ماده در محصولاتی که منشا حیوانی دارند به دلیل محتوای پروتئین بالا این تولیدات یافت می‌شود.

با این حال، برخی از غذاهای گیاهی درصد بیشتری از آن را در پروتئین خود دارند.

در یک مطالعه از تکنیک های آزمایشگاهی پیشرفته برای تعیین میزان ال-گلوتامین موجود در غذاهای مختلف استفاده شد که درصدهای پروتئینی که از این ماده در هر غذا تشکیل شده است به شرح زیر است:

  • تخم مرغ: 4.4٪ (0.6 گرم در 100 گرم تخم مرغ)
  • گوشت گاو: 4.8٪ (1.2 گرم در هر 100 گرم گوشت گاو)
  • شیر بدون چربی: 8.1٪ (0.3 گرم در هر 100 گرم شیر)
  • توفو: 9.1٪ (0.6 گرم در هر 100 گرم توفو)
  • برنج سفید: 11.1٪ (0.3 گرم در 100 گرم برنج)
  • ذرت: 16.2٪ (0.4 گرم در 100 گرم ذرت)

اگرچه برخی از منابع گیاهی، مانند برنج سفید و ذرت نیز دارای درصد زیادی از پروتئین ساخته شده از این آمینو اسیدهستند، اما در کل دارای پروتئین کمی نسبت به فرآورده‌های حیوانی هستند.

بنابراین، گوشت و سایر فرآورده های حیوانی ساده ترین راه برای دریافت مقادیر زیاد گلوتامین هستند.

متأسفانه، میزان دقیق این ماده در بسیاری از غذاهای خاص مورد مطالعه قرار نگرفته است.

با این حال، از آنجایی که این آمینو اسید بخشی ضروری از پروتئین است، تقریباً هر ماده غذایی حاوی پروتئین حاوی مقداری گلوتامین است.

تمرکز بر دریافت پروتئین کافی در رژیم غذایی کلی راه آسانی برای افزایش بالقوه میزان گلوتامینی است که مصرف می کنید.

شاید برای شما جالب باشد: ال سیستئین

گلوتامین

گلوتامین برای چه مواردی کاربرد دارد؟

گلوتامینی که بدن شما می‌سازد نقش مهمی در حفظ سلامت کلی شما دارد که دانشمندان در حال مطالعه مزایای بالقوه مصرف مکمل های گلوتامین هستند. با این حال، در بیشتر موارد، تحقیقات نشان می‌دهد که افراد سالم نیازی به مصرف این آمینو اسید ندارند. بدن سالم به صورت حرفه‌ای برای تولید گلوتامین کافی و دریافت آن از یک رژیم غذایی منظم تکامل یافته است.

برخی از تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف این ماده می‌تواند در درمان برخی از بیماری‌ها فوایدی داشته باشد. اگرچه شواهد ممکن است با هم دارای تناقضاتی باشند. در بیشتر موارد، تحقیقات بیشتری برای درک مزایای بالقوه مصرف این آمینو اسید مورد نیاز است.

  • کمک به بیماری سلول داسی‌شکل

تنها استفاده مورد تایید FDA از گلوتامین برای کاهش عوارض جدی بیماری سلول داسی شکل (SCD) است. SCD شامل داشتن گلبول‌های قرمز با شکل عجیب و غریب است. این سلول‌های خونی می‌توانند در رگ‌های خونی شما (وریدها، شریان‌ها و مویرگ‌ها) گیر کنند. ال-گلوتامین (Endari®) می‌تواند علائمی مانند درد را که در صورت بروز این اتفاق رخ می‌دهد، کاهش دهد.

  • کمک به سوختگی یا جراحت

تروما، از جمله سوختگی‌های شدید، جراحی یا آسیب‌های دیگر، می‌تواند سطح این آمینو اسید را کاهش دهد. نداشتن گلوتامین کافی می‌تواند از عملکرد موثر سیستم ایمنی شما جلوگیری کند.

برخی تحقیقات نشان می‌دهد که افرادی که به شدت بیمار یا مجروح هستند ممکن است از دریافت این ماده اضافی سود ببرند. مصرف این آمینو اسید ممکن است از عفونت‌های بعد از جراحی جلوگیری یا منجر به کاهش آن‌ها شود. همچنین می‌تواند از آسیب بیشتر به اندام‌های شما پس از سوختگی شدید جلوگیری کند. مطالعاتی که مزایای این ماده را در این شرایط ثابت می‌کند، اغلب شامل ارائه‌دهندگان خدمات درمانی است که این آمینو اسید را به لوله تغذیه فرد در بیمارستان اضافه می‌کنند.

با این حال، مشخص نیست که مصرف این ماده پس از آسیب برای همه موثر است یا خیر. خیلی به سناریوی بالینی و خود شخص بستگی دارد.

  • کمک به کاهش عوارض جانبی سرطان

سلول‌های سالم از این آمینو اسید به عنوان منبع انرژی استفاده می‌کنند که به عملکرد و رشد آنها کمک می‌کند. اما سلول‌های سرطانی از این ماده نیز برای رشد و گسترش استفاده می‌کنند. سلول‌های سرطانی نسبت به سلول‌های سالم با کمبود این ماده روبرو شوند. افراد مبتلا به سرطان اغلب سطح گلوتامین پایینی دارند.

دانشمندان در حال مطالعه راه‌هایی برای اختلال در فرآیندهایی هستند که به سلول‌های سرطانی اجازه رشد با استفاده از این آمینو اسید را می‌دهند، اما این تحقیقات هنوز در مراحل اولیه می‌باشند.

اما این آمینو اسید تنها منبع انرژی برای سلول‌های سرطانی نیست. برای افراد مبتلا به سرطان نیز فوایدی دارد. برخی از مطالعات نشان می‌دهد که مکمل‌های گلوتامین می‌توانند به بهبود بافت پس از درمان سرطان کمک کنند. به عنوان مثال، این ماده می‌تواند درد مرتبط با موکوزیت یا التهاب دهان و دستگاه گوارش شما را پس از شیمی درمانی کاهش دهد. این آمینو اسید همچنین ممکن است به تسکین علائم نوروپاتی پس از شیمی درمانی کمک کند.

تحقیقات بیشتری برای درک اینکه چگونه مصرف گلوتامین ممکن است عوارض جانبی درمان سرطان را کاهش دهد، مورد نیاز است.

  • ایدز-HIV

برخی از مطالعات نشان می‌دهد که مکمل‌های گلوتامین می‌توانند به افراد مبتلا به HIV و ایدز کمک کنند. این آمینو اسید ممکن است به افراد کمک کند تا بخشی از وزنی را که از زمان ابتلا به HIV از دست داده‌اند، دوباره به دست آورند. این ماده همچنین ممکن است به داروهای ضد ویروسی که HIV را درمان می‌کنند کمک کند تا بهتر عمل کنند.

اما تحقیقات در حال انجام است، زیرا مشخص نیست که آیا بخش بهداشت و درمان باید مکمل‌های گلوتامین را توصیه به مصرف کنند یا خیر.

  • بیماری التهابی روده (IBD)

نقش این آمینو اسید به عنوان سدی که از روده‌های شما محافظت می‌کند، برخی از محققان را بر آن داشته است تا بررسی کنند که آیا مکمل‌های گلوتامین به افراد مبتلا به بیماری التهابی روده (IBD) کمک می‌کند یا خیر. IBD شامل التهاب مزمن (طولانی مدت) در روده شما می‌شود. مطالعات دانشمندان این تئوری را مورد آزمایش قرار داده‌اند، اما هیچ یک از این مطالعات ثابت نکرده است که مصرف گلوتامین به IBD کمک می‌کند.

  • عملکرد ورزشی

محققان این مورد را بررسی کرده‌اند که آیا گلوتامین می‌تواند عملکرد ورزشی را افزایش دهد یا خیر. چند مطالعه نشان داده است که این آمینو اسید ممکن است درد عضلانی را پس از یک ورزش شدید کاهش دهد و خطر ابتلا به بیماری را کاهش دهد. با این حال، شواهد کافی وجود ندارد که بگوییم مصرف این آمینو اسید به طور مداوم این فواید را به همراه دارد. تحقیقات از این ایده که این ماده می‌تواند به ساخت توده عضلانی در ورزشکاران کمک کند، پشتیبانی نمی‌کند.

گلوتامین

آیا ال-گلوتامین چربی شکم را کاهش می دهد؟

هیچ مدرک محکمی این ایده را تایید نمی‌کند که مصرف ال-گلوتامین چربی شکم را کاهش می‌دهد یا باعث کاهش وزن می‌شود.

چه زمانی باید گلوتامین مصرف کرد؟

پاسخ کوتاه: زمانی که پزشک و متخصص شما آن را توصیه می‌کند. در صورت ابتلا به بیماری سلول داسی شکل، ممکن است پزشک شما گلوتامین را تجویز کند. اگر سیستم ایمنی بدن شما به تقویت نیاز دارد، ممکن است مصرف این آمینو اسید یا خوردن بیشترغذاهای حاوی این ماده را توصیه کنند.

فواید مصرف گلوتامین چیست؟

مصرف این آمینو اسید می‌تواند خطرعوارض بیماری سلول داسی شکل را کاهش دهد. این ماده به طور بالقوه می‌تواند از عفونت‌ها جلوگیری کند و آسیب بافتی را که به دنبال تروما (جراحت یا سوختگی) یا درمان سرطان اتفاق می افتد، کاهش دهد، اما برای اطمینان بیشترازاین فواید دانشمندان به تحقیقات بیشتری نیاز دارند.

دانشمندان به مطالعه سایر کاربردهای این ماده ادامه می دهند، اما این تحقیقات هنوز در مراحل اولیه خود است.

عوارض مصرف گلوتامین چیست؟

تحقیقات بیشتری برای درک عوارض جانبی بالقوه مصرف این ماده در طولانی مدت مورد نیاز است. به عنوان مثال، ممکن است مصرف مکمل گلوتامین ، نحوه استفاده بدن از آمینو اسیدها برای تولید انرژی را دچار تغییر کند. به همین دلیل است که قبل از مصرف این آمینو اسید (یا هر مکمل دیگری) باید با پزشک خود مشورت کنید.

عوارض جانبی جزئی مصرف این آمینو اسید برای بیماری سلول داسی شکل عبارتند از:

درد شکم.

کمر درد.

یبوست.

سردرد.

حالت تهوع.

شما باید فورا واکنش‌های آلرژیک (مانند راش یا کهیر) را به پزشک خود گزارش کنید.

خرید گلوتامین

شرکت اکسیر تامین تجارت ماندگار ( برند ایکس شیمی) تامین کننده ال-گلوتامین دارویی، آزمایشگاهی و همچنین تجاری می‌باشد. جهت اطلاع از موجودی، قیمت و خرید گلوتامین از برندهایی همچون مرک آلمان‌ (اصلی) و برندهای چینی و هندی با همکاران ما در بخش فروش تماس حاصل فرمایید.

نتیجه گیری:

این آمینو اسید برای بدن‌های سالم معجزه نخواهد کرد و احتیاجی هم به استفاده از این مکمل ندارند و تحقیقات هم این مطلب را تایید میکنند که انسانهای عادی نیازی به استفاده از این ماده ندارند مگر در شرایط و مواردی خاص.

تهیه و تنظیم: فرهاد سلام زاده

منابع

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/glutamine

https://www.healthline.com/nutrition/glutamine

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها